Creëer de Frankie look

Zodra je kleding gaat ontwerpen is de maatvoering een heel belangrijk onderdeel. Voor elk item ga je als designer bedenken hoe je wilt dat het gaat ‘zitten’. Is het een wijde top of juist getailleerd? Is het een croptop? Hoe cropped is het dan om net dat lookje te krijgen wat je voor ogen hebt.

Bij de broeken moet je keuzes maken in de lengte van de pijpen, de breedte van de heupen, waar zitten de zakken precies? Klinkt allemaal heel logisch en misschien ook best simpel.

Dat zijn de designkeuzes die je maakt. Vervolgens moeten die nog worden vertaald naar alle verschillende maten. In elke maat wil je dat het ontwerp er zo mooi mogelijk uitziet.

 

Perfecte poppen voor de mooiste fits

Bij Frankie & Liberty werken we met speciaal voor ons gemaakte paspoppen in diverse maten. Deze zijn ontwikkeld op basis van de gegevens van duizenden meisjes in heel Europa voor de ‘levensechte’ verhoudingen.

Op deze poppen worden alle designs gemaakt en gepast om er zo voor te zorgen dat de verschillende Frankie items ook samen weer een mooi en hip lookje opleveren en bij elkaar passen.

Tieners en groeien

Tijdens de groei veranderen de lichaamsverhoudingen enorm bij kinderen en tieners.

Vanaf een jaar of 8 groeien de armen en benen meer dan de romp en worden deze dus relatief langer. Bovendien wordt de borst breder en krijgen kinderen als ze ouder worden meer taille.

De groeispurt

Met een jaar of 11 – 12 jaar komt de groeispurt. Een explosieve groei en dan verandert hun lichaam helemaal snel. Bij meisjes betekent dit dat ook ze rondere vormen krijgen en een vrouwelijker lichaam.

Met die ontwikkeling tijdens de groei houden we rekening binnen onze collecties. Het is niet zo dat we een jurkje in maat 8 ontwikkelen en dat daar dan een vergroting van wordt gemaakt alsof je de kopieermachine op 120% zet. Integendeel, we houden rekening met de groei en de veranderingen in de verhoudingen.

In werkelijkheid bestaat er natuurlijk niet zoiets als ‘het gemiddelde’ meisje. Elk meisje is uniek met haar eigen bouw. Dus ja, de maat van de broek en het T-shirt zijn niet altijd hetzelfde. En het rokje maat 152 is bij de een heel kort en bij de ander juist niet. De verhoudingen zijn voor iedereen anders. Maar tussen de verschillende items bij Frankie & Liberty zit wel een vaste verhouding in de verschillende items en we doen ons best om de allermooiste fits te ontwikkelen.

Hoe werken de maten van Frankie & Liberty?

Bij Frankie en Liberty zijn de maten weergeven 8 tot 18. Hieronder een tabel met hoe deze maten zich ongeveer verhouden met centimeter maten. De grotere maten zijn meer kleine damesmaten.

Frankie & Liberty maten Centimeters / damesmaat
8 128
10 140
12 152
14 164 / XXXS
16 176 / XXS
18 XS

Maattabel Frankie & Liberty

Het verschil tussen maat 16 en maat 18 is dus niet zozeer de lengte maar meer de verandering naar rondere vormen die in de maatvoering is verwerkt. Voor tienermeiden is dit een zeer veel voorkomende maat.

Op de site kun je selecteren op de maat als filter. Bij de artikelen geven we een referentie maat van het model.